• Tuckwood

   • Vikend sa ćaletom
    Original: Vikend sa ćaletom
    Žanr: Komedija
    Režija: Miroslav Momčilović
    Detaljnije
   • Kućni patuljci: Operacija kolačići (sinhro.)
    Original: Die Heinzels - Rückkehr der Heinzelmännchen
    Žanr: Crtani
    Režija: Ute von Münchow-Pohl
    Detaljnije
   • Prevodioci
    Original: Les traducteurs
    Žanr: Triler
    Režija: Régis Roinsard
    Detaljnije
   • Lesi se vraća kući (sinhro.)
    Original: Lassie - Eine abenteuerliche Reise
    Žanr: Porodični
    Režija: Hanno Olderdissen
    Detaljnije

  • Repertoar
  •  

  •  
   • Asteriks na Olimpijadi

   • Asteriks na Olimpijadi

    Astérix aux jeux olympiques
    Režija: Frederic Foreister, Thomas Langmann
    Scenario: Rene Goscinny, Albert Uderzo
    Uloge: Clovis Cornillac, Gerard Depardieu, Alain Delon, Benoit Polvedore, Stephane Rousseau,Vannessa Hessler, Zinedine Zidan, Tony Parker, Michael Schumacher, Jean Todt

   U zemlji Voltera i Balzaka, Prusta i Sartra, Alberto Uderzo je prodao najviše knjiga od bilo kog francuskog pisca, ikada. Pitate se ko je Albert Uderzo? On je autor strip junaka, Asteriksa.

   Šest godina nakon drugog dela filma: Asteriks i Obeliks: Misija Kleopatra, osvojene nagrade Cezar u kategoriji najbolji kostim i punih bioskopskih sala, stiže nam i ovaj, treći nastavak sage o Asteriksu: Asteriks na Olimpijadi.

   Od strane Međunarodnog Olimpijskog komiteta podržan je kao film koji promoviše Olimpijske igre, fer plej i planirano je da do početka igara u Pekingu, poput olimpijske baklje obiđe ceo svet.

   Asteriks je nacionalno blago Francuske, simbol nezavisnosti galskih petlova, rođen je 1959. u mašti Renea Gošinija i Alberta Uderza. Čuveni, nepobedivi Gal, koji odoleva rimskoj imperiji skoro pedeset godina, treći put dolazi na veliko platno, ovaj put kao plemeniti sportista, u filmu Asteriks na Olimpijadi.

   Priča se vrti oko malog galskog sela, na britanskoj obali koje se opire rimskim osvajačima pedesete godine pre nove ere. Četiri rimska vojna utvrđenja okružuju ovo selo, ali uvek, nekako bivaju nadmudreni od strane malenih Gala. Kao i Francuzi, Gali, u svom selu provode vreme u svađi i jelu, ali kad se opasnost približi, nastupaju kao jedan i uz pomoć magije (tačnije magičnog napitka) uvek pobede neprijatelja.

   Francuzi sami govore za Asteriksa i Gale da su slika cele nacije: razdražljivi naopaki, ali beskrajno dragi.

   Rađen prema originalnom stripu iz 1968, nastao je film Asteriks na Olimpijadi, najskuplji francuski film do sada.

   Večita borba Asteriksa protiv Cezara, kolonizatora, koja je simbol francuske nezavisnosti, ovog puta pretvara se u časnu borbu u olimpijskom selu.

   Olimpijske igre nastale su nakon što je Rim pokorio Grčku, 400. godine, autori filma su pustili mašti na volju, dajući Asteriksu ulogu spasitelja Olimpijade i grčke časti.

   Iako govori o drevnim vremenima koja čine same početke modernih Olimpijskih igara, film je ispunjen šalama koje se tiču današnjice. Svaka replika, izgovorena u rimsko doba, odnosi se na našu sadašnjost. Naravno, ime svakog od junaka na originalnom Francuskom, prevedeno u srpskom duhu je dvoznačno i komično i govori mnogo više o nosiocu imena nego bilo koji slikoviti opis (Tamburiks – nevešti pevač, Idefiks – maleni pas sa fiks idejama).

   Priča o galskim junacima koji putuju u Grčku na Olimpijadu prepliće se sa pričom o zabranjenoj ljubavi između grčke princeze Irine i galskog junaka, neveštog u sportu – Doludilusa.

   Osvajanjem Olimpijade, Asteriks i Obeliks pomoćiće svom sunarodniku koji se bori protiv svemoćnog Bruta – bez čarobnog napitka.

   Uderzov komični junak Asteriks osvojio je naša srca i više zemalja sveta nego Napoleon. U godini Olimpijskih igara postaje nosilac sportske časti i neko ko neće popiti nikakav čarobni napitak da bi pobedio.

   Dečiji junak, plemeniti borac za slobodu, koji odoleva rimskom carstvu u izolaciji svog sela, ipak pokušava da pobedi jedno drugo, holivudsko carstvo. S budžetom od 78 miliona Evra, izvanrednom podelom uloga i pravim spektaklom koji su nam francuski producenti ponudili, ovaj komercijalni film je vredan svake pažnje.


  •